דלקת מפרקים זאת מכה קשה –  וזה לא קורה רק בגיל מבוגר!
חשוב שתבינו: תזונה משפיעה מאוד על המצב של הדלקת.

אז איזה מאכלים הם הגרועים ביותר והטובים ביותר לארטריטיס: 
דלקת פרקים שגרונית?

סובל.ת מארטריטיס? כלומר כואבים לך הפרקים?
האצבעות נפוחות ויש לך כאבי ידיים ואצבעות
או כאבים במפרקים אחרים?

אלה התסמינים של דלקת מפרקים

  • כאבי פרקים, רגישות ונוקשות.
  • דלקת במפרקים ובסביבתם.
  • תנועה מוגבלת של המפרקים.
  • עור אדום וחם במפרק הפגוע.
  • חולשה ודלדול של השרירים.

אצל רוב האנשים הלוקים בדלקת מפרקים זה מתחיל בגיל מאוחר.
בשלב זה הגוף שלנו כבר לא "סוחב" כל דבר שאנחנו מעמיסים עליו.
הוא כבר לא "מעכל" כל דבר שנכניס לתוכו – כך גם מבחינת המזון
שאנחנו מכניסים לגופנו וגם – חשוב להבין – שגם למצבים רגשיים
יש השפעה מכרעת על מצב זה.

ככל שאנחנו מתבגרים, קצב הריפוי שלנו מאט – זו דרכו של עולם:
כפי שהפנים שלנו לא נשארות חלקות והקצב שלנו מואט, כך גם
התיפקודים בתוך הגוף כמו חילוף החומרים שלנו.
אנחנו נזהרים יותר במה שאנחנו מכניסים לגוף כי יש מאכלים שלא
עושים לנו טוב. אנחנו מכירים את עצמנו יותר בשביל לדעת ש"מטוגן
עושה לי צרבת" ו"קמח עושה לי בלאגן בבטן" – כל אחד והסגנון שלו.

אנחנו מבינים שלגוף שלנו כבר אין את אותה הקלילות שהיתה לו
בצעירותנו ויש לו צרכים משלו והגיע הזמן שנקשיב לו.
דלקת מפרקים היא אחת הדרכים של הגוף לספר לנו משהו.
 

מה הגורם לדלקת מפרקים?

דלקת מפרקים שגרונית היא מצב אוטואימוני, כלומר זו דלקת
שנגרמת על ידי מערכת החיסון שתוקפת רקמת גוף בריאה.

חשוב להגיד שבכל הקשור למחלות אוטואימוניות זה תמיד נגרם
כ"טעות בהבנה" של המערכת החיסונית שלנו שפועלת כנגד גופנו.

כמו במחלות אוטואיוניות אחרות גם כאן אין לעולם הרפואה תשובה
חד משמעית לגבי הסיבה מה גורם לכך.

אז מה קורה?

המערכת החיסונית שלנו בדרך כלל מייצרת נוגדנים שתוקפים
חיידקים ווירוסים במטרה להגן ולהילחם בזיהום.
כשיש "באג" בהבנה זה עלול ליצור דלקות כרוניות (ממושכות).
אחד הטריגרים למחלות אוטואימוניות קשור גם למצבים רגשיים

ובעיקר לחץ.

מחלות שנוצרות כתוצאה מדלקת כרונית

מחלה אוטואימונית הוא מונח כללי למקבץ מחלות אשר יכולות
להופיע במערכות ואיברי גוף רבים, וכוללות בין היתר מחלות כמו:
דלקת מפרקים שגרונית,  סוכרת מסוג 2, מחלת צליאק, מחלת קרוהן
ופסוריאזיס.

בדרך כלל מחלות אלה מאופיינות בדלקת כרונית שעם הזמן מובילה
לשיבוש בתאי חיסון שנוטים לפגוע בתאי גוף תקינים.

דלקת מפרקים זו תופעת של דלקתיות במפרקים לאורך זמן זו אחת
התופעות הנפוצות ביותר בגיל זקנה.
הסיבות לכך כפי שציינתי אינן לגמרי ברורות הן שילוב בין סגנון חיים,
תזונה, לחץ, שחיקה טבעית והשילוב ביניהם.
לכן אין באמת גורם אחד אך הבעיה ברוב המקרים זה שהגוף מאבד את
היכולת לזהות נכון תאים לא טובים וממשיך לפגוע בעצמו.

במקרה של דלקת מפרקים שגרונית הוכח כי יש קשר מאוד ברור
ומיידי למזונות אותם אנחנו אוכלים!

אם כך – מאיזה מזון להמנע כי הוא מזיק ומחמיר את המצב?

ואיזה מזון משפר את החיוניות והתפקוד של המפרקים, מפחית דלקת
ומשפר את התפקוד?

אתחיל מהמזונות שיש להימנע מהם:

שומן טראנס

יש להימנע משומני טרנס מכיוון שהם עלולים לעורר או להחמיר דלקת
והם רעים מאוד לבריאות הלב וכלי הדם שלך. שומני טרנס מגיעים ברוב
המזונות המעובדים כמו ג'חנון ובורקסים, עוגיות, ופלים, סופגניות
ושימו לב גם חמאת בוטנים קנויה עלולה להיות עתירה בשומן טראנס
שווה לקרוא תמיד את הרכיבים וגם חלק גדול מהמזון המהיר.

דרך אגב על התוויות הם מכונים "שמנים צמחיים המאושרים חלקית".

גלוטן (קמח לבן לסוגיו)

זו לא רק מגמה בריאותית – יש הרבה סיבות טובות להימנע מגלוטן.
אחת הסיבות העיקריות היא שהוכח הקשר הישיר בין מחלת צליאק
לדלקת מפרקים שגרונית.

צליאק דרך אגב גם היא מחלה אוטואימונית שבה הגוף פוגע במעי הדק
עד שהוא אינו מצליח "לעכל" את הגלוטן.

מחקר שפורסם בכתב העת אוקספורד לראומטולוגיה מדבר על כך
ש 41 אחוזים מהסובלים מדלקת מפרקים שגרונית שיפרו את מצבם
באופן ניכר על ידי הורדת גלוטן מהתפריט.

פחמימות מזוקקות וסוכר לבן

פחמימות פשוטות וסוכר מזוקק זיכו את עצמם בשם רע ומסיבה טובה.
אלו הם רעלים ללא חומרים מזינים, לגוף יש מעט מאוד שימוש בהם.
הם מחמירים דלקת, ומוצרי המזון שמכילים הרבה סוכר ופחמימות
בדרך כלל נוטים להגיע עם חומרים אחרים כמו שומני טרנס.

מזון מעובד ומטוגן

מאכלים מטוגנים בדרך כלל הערכים התזונתיים נפגמו בתהליך הטיגון
והם מכילים גם חומרים מסרטנים ידועים רבים. מזונות מטוגנים רבים
מכילים גם מספר מרכיבים המעובדים בכבדות.
אכילה של חומרי גלם "כבדים" מאלצים את הגוף לעבוד כקשה מאוד,
עם הזמן הם יגרמו לדלקת על ידי הפעלת מנגנוני ההגנה של הגוף,
אשר עלולה להתפתח לדלקת כלשהי, לעתים קרובות זו דלקת פרקים.

מה כן טוב לנו לאכול כדי לשפר מצב דלקתי בגופנו?

אֱגוֹזִים (בעיקר אגוזי מלך)

אגוזים מהווים מקור נהדר לחלבון. הם מכילים גם מגנזיום, אבץ,
ויטמין E וכן את המאיץ החיסוני חומצה אלפא-לינולנית אשר הינה
חומצת שומן חיונית באומגה 3.
זו גם דרך קלה ומעולה להכניס לגוף את החלבון הדרוש לנו בכדי
לשמור על בריאות מערכת העיכול שלנו.

שום ובצל

שניהם עתירים בחומרים המחזקים את המערכת החיסונית בגופנו.
שום ובצל הם ממש כמו צמד גיבורי על של מדור התוצרת. מחקרים
הראו כי אנשים שאוכלים באופן קבוע בצל ושום – מראים פחות סימנים
של דלקת מפרקים ניוונית וכאבי מפרקים.

שעועית

זה מקור נהדר נוסף לחלבון וסיבים – השעועית עשירה בחומצה פולית,
אבץ, ברזל ואשלגן – כולן כידוע בעלות תכונות חשובות לחיזוק המערכת
החיסונית.

פרי הדר ופירות עתירים בויטמין C

מתוק, מרענן וטעים: תפוזים, אשכוליות, לימונים וליים הם בעלי ברית
בעלי ערך רב כנוגדי דלקת במאבק נגד כאבי מפרקים.
עשירים בויטמין C מציל חיים, ויכולים לשמש כתחליף למי שאוהב ממתקים.
תוסיפו תותים שהם מהפירות העתירים ביותר בויטמין C ופירות יער.

שמן זית

נמצא ששמן זית בכבישה קרה מפחית דלקות – מחקר בקרב אוכלי דיאטה
ים תיכונית הראה ירידה ברורה בדלקתיות.

ירקות ירוקים

תרד, ברוקולי, קייל, חסה ואפילו מלפפון מעולים לניקוי רדיקלים חופשיים
והפחתת דלקות. רבות מתוכיות התזונה עתירות בירקות ירוקים לניקוי.

תה ירוק

תה ירוק הידוע בזכות יתרונותיו הרבים לקידום הבריאות, יכול לעזור במצבים
דלקתיים וביניהם דלקת מפרקים. תה ירוק עתיר בנוגדי חמצון רבי עוצמה
וידוע כמפחית דלקת וכמאט את תהליך הידרדרות הסחוס.

 

כואב לך? זה הזמן להתקשר לשאול איך אני יכולה לעזור

050-3882266