חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הכוח הסודי של עיסוי לימפטי: מניעה, ריפוי ואף הצלת חיים

מערכת הלימפה היא השומרת החבויה בגופנו, היא הגיבורה השקטה שלנו במלחמה במחלות ובריפוי מניתוחים.

מערכת הלימפה היא רשת מורכבת של נימים, צינורות ובלוטות המפוזרת ברחבי הגוף ותפקידה המרכזי הוא לשמור על בריאותנו על ידי סינון וסילוק פסולת, רעלים ופתוגנים (כגון חיידקים, וירוסים, פטריות וטפילים) מהרקמות.

איך מערכת הלימפה עובדת?

כלי הלימפה אוספים נוזל שמצוי בגופנו בין התאים ומעבירים אותו לבלוטות הלימפה. בלוטות אלה משמשות כצמתים בהם מסוננים תאים פגומים, חיידקים וגופים זרים אחרים. הנוזל הזה עובר מבלוטות הלימפה לכלי דם גדולים יותר ובסופו של דבר לצינור החזה שמחזיר את נוזל הלימפה המסוננת לזרם הדם.

כאשר מערכת הלימפה שלנו לא עובדת טוב, או כשיש חסימה של כלי הלימפה, זה עלול לגרום לבצקת לימפה. כלומר נפיחות עקב חסימה של מעברי הלימפה. הגוף צובר נוזלים ועלול להתחיל להתנפח. הנפיחות משפיעה בדרך כלל על הידיים והרגליים, אך היא יכולה להשפיע גם על אזורים אחרים בגוף. בצקת לימפה עלולה להגביר את הסיכון לפתח זיהום, בעיקר במקום בו הבעיה.


כך נראית מערכת הלימפה בגופנו

כך זה נראה במבט מלמעלה

הנה כמה עובדות שכדאי לדעת על מערכת הלימפה שהיא חלק חשוב ביותר ממערכת החיסון של הגוף שלנו:

  • ישנן בין 400-800 בלוטות לימפה בגוף, המפקחות, מנטרות ומסננות כל הזמן את הלימפה, כדי לסלק רעלים, פסולת ופתוגנים.
  • הנוזל הלימפתי זורם בכל מקום שבו הדם, וזה בעצם בכל הגוף – אפילו בתוך האיברים ומח העצם.
  • בניגוד למערכת הדם המערכת הלימפטית היא מערכת חד כיוונית, אין לה משאבה שבעזרתה היא מניעה את הנוזלים בגוף, אלא היא משתמשת בכוח הכבידה, בהתכווצות שרירים ובנשימה כדי להמשיך לזרום.
  • מערכת הלימפה יכולה להיחסם או להיות מוגבלת בגלל רקמה צלקתית שנוצרה מפציעה או ניתוח, אך היא מסוגלת לשקם את עצמה.
  • הידעת שזו המערכת הכי פחות מובנת והכי פחות מוערכת (כנראה..) מכל מערכות הגוף, אבל אם היא תפסיק לעבוד, נמות תוך 24-48 שעות.
  • נפיחות של בלוטות הלימפה או ה"בלוטות" בצוואר הן סימן לכך שהגוף נמצא בתהליך של התמודדות עם זיהום. 
  • מסתבר שגם השקדים הטחול והפוליפים הם בעצם חלק ממערכת הלימפה ורק לאחרונה התגלה שהתוספתן גם.
 מה קורה כשמערכת הלימפה לא מתפקדת טוב?

תפקוד לקוי של מערכת הלימפה יכול להוביל למגוון בעיות בריאותיות כמו:

  • בצקת: הצטברות נוזלים ברקמות, הגורמת לנפיחות וכאב.
  • זיהומים: ירידה ביכולת הגוף להילחם בזיהומים.
  • מחלות אוטואימוניות: תקיפת מערכת החיסון את תאי הגוף עצמו.
  • עייפות כרונית: תחושת תשישות מתמשכת וחולשה.
  • קשיי ריכוז: ירידה בתפקוד הקוגניטיבי.
  • כאבי שרירים: כאבים עמוקים ושורפים בשרירים.
 
מה גורם לבעיות במערכת הלימפטית?
  • זיהומים: זיהומים חמורים עלולים לפגוע בבלוטות הלימפה ולהפריע לזרימת נוזלי הלימפה.
  • מחלות כרוניות: מחלות כמו סוכרת, דלקת פרקים ויתר לחץ דם עלולות להשפיע על תפקוד מערכת הלימפה.
  • טיפולים רפואיים: ניתוחים, גם ניתוחים פלסטיים, הקרנות וטיפולים כימותרפיים עלולים לפגוע במערכת הלימפה.
  • חוסר פעילות גופנית: אורח חיים לא פעיל עלול לגרום לירידה בזרימת נוזלי הלימפה.
  • תזונה לקויה: תזונה עתירה בשומן רווי וסוכר עלולה להוביל לדלקת כרונית ולפגיעה בתפקוד מערכת הלימפה.
  • לחץ: לחץ ממושך עלול להחליש את מערכת החיסון ולפגוע בתפקוד מערכת הלימפה.
כיום ידוע שיש מה לעשות גם ללא תרופות ויש דרכים לשפר ולעזור למערכת הלימפה לתפקד טוב. פעילות גופנית, תזונה, וטכניקות הרפיה הן טובות גם כן, אך מחקרים רבים הוכיחו שעיסוי לימפטי היא אחת השיטות המומלצות לשיפור התפקוד של מערכת הלימפה, להחלמה מהירה וטובה מפציעות וניתוחים. 
בניתוחים פלסטים למשל זה חלק מההנחיות הרפואיות לאחר ניתוח.
עיסוי לימפטי הוא טיפול מגע מיוחד, הממריץ את זרימת נוזלי הלימפה בגוף לריפוי.

מחקרים רבים מתמקדים בשנים האחרונות בחקר של מערכת הלימפה ותפקידה בבריאות ובמחלות. מחקרים אלו מצביעים על קשר ישיר בין תפקוד לקוי של מערכת הלימפה למגוון רחב של בעיות בריאותיות:

  • דלקת מפרקים: מחקר שפורסם בכתב העת "Arthritis & Rheumatism" בשנת 2018 מצא כי אנשים עם דלקת מפרקים ראומטואידית סובלים יותר מבצקת לימפטית בהשוואה לאנשים בריאים. המחקר מציע כי בצקת לימפטית עשויה לתרום להחמרת תסמיני דלקת מפרקים
  • סרטן: מחקרים מראים שקיימת קשר בין בצקת לימפטית להתפתחות סרטן. מחקר שפורסם בכתב העת "Cancer Research" בשנת 2019 מצא כי נשים עם סרטן שד מתקדם סובלות יותר מבצקת לימפטית בהשוואה לנשים בריאות. המחקר מציע כי בצקת לימפטית עשויה לתרום להתפשטות גרורות של סרטן שד.
  • מחלות אוטואימוניות: מחקרים מצביעים על כך שתפקוד לקוי של מערכת הלימפה עלול להגביר את הסיכון למחלות אוטואימוניות.
  • מחלות לב וכלי דם: מחקר שפורסם בכתב העת "Atherosclerosis" בשנת 2017 מצא כי אנשים עם מחלות לב וכלי דם סובלים יותר מבצקת לימפטית בהשוואה לאנשים בריאים. המחקר מציע כי בצקת לימפטית עשויה לתרום להחמרת מחלות לב וכלי דם.
  • הפרעות נוירולוגיות: מחקרים מצביעים על כך שתפקוד לקוי של מערכת הלימפה עלול להוביל להפרעות נוירולוגיות כמו אלצהיימר ופרקינסון. מחקר שפורסם בכתב העת "Brain" בשנת 2018 מצא כי אנשים עם מחלת אלצהיימר סובלים יותר מבצקת לימפטית בהשוואה לאנשים בריאים. המחקר מציע כי בצקת לימפטית עשויה לתרום להחמרת תסמיני מחלת אלצהיימר
  •  

מחקרים אלו תורמים להבנה טובה יותר של תפקידה החיוני של מערכת הלימפה בשמירה על בריאותנו. הבנה זו עשויה להוביל לפיתוח טיפולים חדשים ויעילים יותר למגוון רחב של בעיות בריאותיות.

מה ניתן לעשות כדי להחזיר את המערכת הלימפטית לתפקוד תקין?

למרבה המזל, כיום אנחנו מבינים הרבה יותר טוב את חשיבותה ותפקידה של מערכת הלימפה וקיימות שיטות טיפול טובות שעוזרות לשפר את תפקודה:

  • פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה מסייעת בזרימת נוזלי הלימפה בגוף. כיווץ הרפיה ותנועה הן אחת הדרכים להניע את המערכת.
  • תזונה בריאה: צריכת פירות, ירקות ומים חשובה לשמירה על בריאות מערכת הלימפה.
  • טכניקות הרפיה: טכניקות כמו יוגה, מדיטציה ונשימות עמוקות יכולות לסייע בהפחתת לחץ, ושיפור הזרימה והתפקוד של מערכת הלימפה. ראו תרגיל נשימה פשוט בסוף המאמר
  • עיסוי לימפטי: טיפול מגע מיוחד הממריץ את זרימת נוזלי הלימפה בגוף לריפוי.
עיסוי לימפטי (נקרא גם ניקוז לימפתי): הוא טיפול טבעי שהוכח כאחד המועילים ביותר לשיפור התפקוד של המערכת הלימפטית לריפוי.

מערכת הלימפה היא רשת של כלי דם ואיברים הנמצאים מתחת לעור, והיא מרכיב קריטי של מערכת חיסון בריאה. עיסוי (שהוא בעצם גם ניקוז לימפתי), יכול להיות כלי רב עוצמה עבור אנשים שמערכת הלימפה שלהם נפגעת מניתוח, מחלה או פציעה.

שלא כמו עיסוי מסורתי, עיסוי לימפתי משתמש בעיסוי עם לחץ קל בלבד כדי לגייס את מערכת הלימפה, השוכנת ממש מתחת לעור. זאת הסיבה שעיסוי לימפטי הוא טיפול במגע עדין, המשתמש בטכניקות מיוחדות לעידוד זרימת נוזלי הלימפה בגוף.

מחקרים רבים מצביעים על יעילותו של עיסוי לימפטי במגוון בעיות בריאותיות וביניהן:

  • הפחתת בצקת: מחקר שפורסם בכתב העת "Lymphology" בשנת 2018 בחן את ההשפעה של עיסוי לימפטי על נשים עם בצקת לאחר ניתוח כריתת שד. המחקר מצא שעיסוי לימפטי הביא להפחתה משמעותית בבצקת ובכאב, וכן לשיפור באיכות החיים של הנשים.
  • חיזוק מערכת החיסון: מחקר שפורסם בכתב העת "Complementary Therapies in Medicine" בשנת 2017 בחן את ההשפעה של עיסוי לימפטי על ספורטאים לאחר פעילות גופנית מאומצת. המחקר מצא שעיסוי לימפטי הביא לירידה משמעותית בכמות חומצת החלב בדם, וכן לשיפור בתפקוד מערכת החיסון.  מחקרים מצביעים על כך שעיסוי לימפטי יכול להגביר את מספר תאי הדם הלבנים, החיוניים להגנה מפני זיהומים.
  • טיפול בכאב: מחקר שפורסם בכתב העת "Pain" בשנת 2016 בחן את ההשפעה של עיסוי לימפטי על אנשים עם כאבי גב תחתון כרוניים. המחקר מצא שעיסוי לימפטי יכול להקל על כאבי שרירים, כאבי מפרקים וכאבים כרוניים אחרים ולהביא לשיפור בתפקוד היומיומי.
  • שיפור איכות השינה: מחקר שפורסם בכתב העת "Journal of Sleep Research" בשנת 2018 בחן את ההשפעה של עיסוי לימפטי על אנשים עם דום נשימה בשינה. המחקר מצא שעיסוי לימפטי הביא לשיפור משמעותי באיכות השינה
  • הפחתת מתח וחרדה: מחקר שפורסם בכתב העת "Complementary and Alternative Medicine Research" בשנת 2015 בחן את ההשפעה של עיסוי לימפטי על אנשים עם נדודי שינה. המחקר מצא שעיסוי לימפטי הביא לשיפור משמעותי באיכות השינה, לירידה ברמות החרדה ולשיפור במצב הרוח. נתברר שעיסוי לימפטי יכול להקל על תחושות של מתח, חרדה וגם על דיכאון
  • מחקרים רבים מצביעים על קשר הדוק בין ורידים בולטים (ורידים מורחבים או ורידים עכבישיים) לבצקת ובעיות במערכת הלימפטית.
    אני מוצאת שנושא זה חשוב לא פחות ולא תמיד הקשר ברור לכן חשוב לי להביא אותו כאן:


הנה דוגמאות למחקרים אלו:

  • מחקר שפורסם בכתב העת "Journal of Vascular Surgery" בשנת 2016 מצא כי אנשים עם ורידים בולטים סובלים יותר מבצקת ברגליים בהשוואה לאנשים ללא ורידים בולטים. המחקר מציע כי ורידים בולטים עלולים להפריע לזרימה תקינה של נוזלי הלימפה, מה שמוביל להצטברות נוזלים ברקמות.
  • מחקר שפורסם בכתב העת "Lymphology" בשנת 2017 מצא כי אנשים עם ורידים בולטים סובלים יותר מבעיות במערכת הלימפטית, כגון בצקת לימפטית ולימפדניטיס (דלקת בבלוטות הלימפה). המחקר מציע כי ורידים בולטים עלולים להחליש את פעילות מערכת הלימפטית, מה שמוביל לבעיות אלו.

ניתן לראות את רשת הקורים של נימים וורידים המציירים על הגוף מעין ציור דמוי קעקוע
חשוב לציין:  לא כל וריד בולט מעיד על בעיה במערכת הלימפטית. ישנם גורמים נוספים כגון השמנת יתר, הריון ועמידה ממושכת, אשר עלולים  לתרום להיווצרות ורידים בולטים. אצל הרבה אנשים מבוגרים ניתן לראות  מגוון סוגים של ורידים בולטים שקשורים לשינויים שקורים עם הגיל.
*חשוב להתייעץ עם רופא כדי לאבחן את הסיבה לוורידים בולטים ולשקול טיפולים מתאימים.
החלמה מניתוחים פלסטיים:
הנה כמה מחקרים על השפעת עיסוי לימפטי על החלמה לאחר ניתוחים פלסטיים ומה המלצות הרופאים:
  • מחקר שפורסם בכתב העת "Plastic and Reconstructive Surgery" בשנת 2018 מצא שעיסוי לימפטי לאחר ניתוח מתיחת פנים הביא להפחתה משמעותית בבצקת, בכאב ובזמן ההחלמה. המחקר מצא גם שעיסוי לימפטי שיפר את מראה הצלקות.
  • מחקר שפורסם בכתב העת "Dermatologic Surgery" בשנת 2019 מצא שעיסוי לימפטי לאחר ניתוח שאיבת שומן הביא להפחתה משמעותית בכאב ובנפיחות, וכן לשיפור באיכות העור. בנוסף התברר כי העיסוי הלימפטי שיפר גם את שביעות רצון המטופלים מהתוצאות.
  • מחקר שפורסם בכתב העת "Aesthetic Plastic Surgery" בשנת 2020 מצא שעיסוי לימפטי לאחר ניתוח עפעפיים הביא להפחתה משמעותית בבצקת ובכאב, וכן לשיפור בתנועתיות העפעפיים. המחקר מצא גם שעיסוי לימפטי שיפר את שביעות רצון המטופלים מהתוצאות של הניתוח.

המלצות הרופאים לגבי עיסוי לימפטי:
בשנים האחרונות המנתחים הפלסטיים ממליצים ואף מחייבים עיסוי לימפטי לאחר ניתוח כדרך יעילה לקידום ההחלמה ולשיפור התוצאות. עם זאת, חשוב לציין כי יש להתייעץ עם הרופא המנתח לפני תחילת טיפולי עיסוי לימפטי, על מנת לוודא שהטיפול מתאים וניתן לבצע אותו בבטחה.

יתרונות נוספים:
מלבד ההשפעות החיוביות שהוזכרו לעיל, עיסוי לימפטי לאחר ניתוחים קוסמטיים יכול גם לסייע בהפחתת הסיכון לזיהומים, בשיפור זרימת הדם, בהפחתת כאב, בשיפור ההחלמה של הצלקות ובכלל בהקלה על הריפוי ועל תחושות של לחץ וחרדה.

חשוב לציין: עיסוי לימפטי אינו מומלץ מיד לאחר הניתוח. יש להמתין מספר ימים עד שיש ירידה בבצקת והדימום פוסק.

  • יש לעקוב אחר ההוראות של הרופא המנתח בנוגע לטיפול שלאחר הניתוח.

ניתן לסכם בכך שמחקרים רבים מצביעים על יעילותו של עיסוי לימפטי בקידום ההחלמה לאחר ניתוחים פלסטיים.

המלצות כלליות לעיסוי לימפתי ידני לאחר ניתוח כוללות בדרך כלל:
עיסוי לימפתי ידני 2 עד 3 פעמים בשבוע במהלך 3 עד 4 השבועות הראשונים של ההחלמה, שיבוצע על ידי מטפל.ת שהוסמך.ה לבצע טכניקות עיסוי / ניקוז לימפתי לאחר ניתוח.

ועכשיו אחרי שקראתם עד כאן – האם אתם כבר מבינים עד כמה עיסוי לימפטי הוא חיוני וחשוב לשיפור התפקודים שלנו.
ועד כמה הוא קריטי וחיוני להחלמה מניתוחים ובעיקר ניתוחים פלסטיים. 
עיסוי לימפטי הוא משמעותי וחיוני לריפוי. המגע כל כך עדין וקשוב שאין אפשרות להכאיב או לפגוע או להחמיר את המצב, להיפך – עיסוי לימפטי הוא פתרון להרבה מאוד בעיות ומחלות ובעיקר מאוד עוזר בהחלמה מניתוחים.

האם אתם זקוקים לעיסוי לימפטי?

מוזמנים לפנות אלי לייעוץ ולקביעת טיפול. אני מטפלת בקליניקה בעיסוי לימפטי מרפא. העיסוי נעשה במגע עדין, ללא שמן.

ועכשיו כפי שהבטחתי הנה תרגיל נשימה פשוט שעוזר מאוד להניע את המערכת הלימפטית:

שבו במקום שרט ונעים או שכבו במיטה. הניחו את שתי הידיים על הבטן והתמקדו בהתנפחות הבטן תוך כדי שאיפה וכיווץ הבטן בזמן הנשיפה. עליה – ירידה.

השתדלו להכניס אויר בקצב איטי עד שאין לכם יותר מקום ואז התחילו להוציא לאט לאט עד הסוף וחוזר חלילה. שימו לב לבטן העולה והיורדת.

לחזור על הנשימות מספר פעמים בפרק זמן קצר כמה דקות. ככל שתעשו תוכלו להוסיף זמן בכל פעם. חשוב לא להגזים ולקום לאט כדי לא להסתחרר.

לחצו על התמונה לראות את פעולת הסרעפת

טכניקת נשימה זו היא נפלאה כי היא שולחת מסר למוח של האטת קצב הגוף דרך הנשימה ויחד עם זאת זה מאפשר לסרעפת לעלות ולרדת ולעשות עיסוי לאיברים הפנימיים. בדרך זו היא מניעה את המערכת הלימפטית לפעולה וגם מאפשרת זרימה מחודשת לאזור אליו מתנקזת המערכת הלימפטית מכל הגוף.

לחצו כאן להקלטה של הטכניקה – מדריך נשימה

*חשוב לציין שעיסוי לימפטי אינו מומלץ לכל אחד ולפני תחילת הטיפול חשוב להתייעץ עם רופא כדי לוודא שהטיפול מתאים לכם.

תוכן העניינים

Call Now Button