האם אתם סובלים מכאבים בעצם הזנב? קשה לכם לשבת? זה מציק ומפריע?
למדו כאן מהם התסמינים ומהם הגורמים לכאבים בעצם הזנב, וקבלו טיפים לטיפול עצמי לשחרור הכאבים.
אם כואב לכם באזור הישבן, ממש באזור הישיבה – ייתכן שאתם סובלים מכאבים בעצם הזנב. לפעמים יש לכאב הזה סיבה ברורה, כמו נפילה או הריון או לידה. במקרים אחרים, כאבים בעצם הזנב עלולים לקרות בגלל חולשה בשרירי רצפת האגן או בעיות שרירים ושלד אחרות. זה יכול להיות כאב מטריד ומציק כל כך, עד שממש קשה לחיות איתו.
אפשר לשחרר כאב בעצם הזנב אם נבין קודם מה המקור שלו. כשנבין זאת, נדע גם מה לעשות.
מי זאת עצם הזנב?
עצם הזנב זו עצם בצורת משולש ממש בתחתית עמוד השדרה.
היא ממוקמת בדיוק במקום בו מתחיל ה"חריץ של האינסטלטור"
עצם הזנב מוכרת גם כעצם העוקץ (Coccyx), היא ממוקמת בחלקו התחתון ביותר של עמוד השדרה של האדם. היא מורכבת מ 3 – 5 חוליות שהתאחו לעצם אחת. עצם העוקץ היא שריד לזנב הקיים בחלק מבעלי חוליות ובעוברים אנושיים בשבועות הראשונים לקיומם.
איך מבנה כזה קטן יכול לגרום לכאב כל כך גדול? חשוב להבין כי עצם הזנב שלנו היא מקום מפגש של של שרירים, גידים ורצועות. שריר העכוז הגדול GLUTEUS MAXIMUS ושרירי רצפת האגן שממש נתפסים בעצם הזנב, יוצרים מעין משטח דמוי ערסל, הממוקם בחלק התחתון של האגן. רקמה זו מחזיקה את אברי האגן והבטן התחתונה הכוללים את שלפוחית השתן, המעי, השופכה והחלחולת (צינורות הפליטה שלנו) וגם את בלוטת הערמונית אצל גברים, והרחם והנרתיק אצל נשים. שרירי רצפת האגן גם מסייעים בתפקודים קריטיים כמו שליטה בשחרור שתן, צואה וגזים.
עמוד השדרה משלוש זויות שונות – עצם הזנב מסומנת בצבע
מהם התסמינים (סימפטומים) של כאב בעצם הזנב?
כאב בעצם הזנב יכול להיות שונה בעוצמתו ולכלול סוגים וגוונים רבים של כאב כמו:
- כאב חד או עמום בגב או בתחתית הגב ממש מעל עצם הזנב
- כאבים בעצם הזנב או בישבן בזמן או אחרי ישיבה ממושכת או עמידה ממושכת
- כאב בעת קימה מישיבה
- כאב שמתעורר בזמן הישענות קדימה
- כאב בזמן יציאה (צואה)
- כאב בזמן קיום יחסי מין
מתי לפנות לרופא?
ברוב המקרים הגורמים לכאבים בעצם הזנב אינם חמורים, אך מצבים מסוימים כמו כאב חמור וממושך, מחייבים בדיקה וטיפול של רופא. פנו לרופא שלכם אם הכאב חמור או אינו משתפר לאחר מספר ימים.
איך נדע לאבחן מה מקור הכאב בעצם הזנב?
כאב בעצם הזנב מאובחן על ידי רופאים בדרך כלל בעזרת הסימפטומים.
האם מצאתם ברשימת הסימפטומים למעלה את הבעיה שלכם?
כשאנחנו מבינים מה קורה לנו בגוף כבר יש יותר שקט. זיהוי הסימפטומים עוזר במציאת הפתרון לכאב.
אז אם לדוגמא את סטודנט.ית שיושבת המון או את אשה אחרי לידה או אם חוויתם נפילה על הישבן שגרמה לכאבים ואפילו שעברו כבר כמה שנים, עדיין יש רגישות רבה שגדלה עם הזמן. הגוף זוכר ומזכיר וכנראה שמקור הבעיה לא נפתר עדיין.
בבדיקה אצל הרופא הוא יבדוק ויחפש על סמך הסימפטומים שלכם. כמובן שזה כולל בדיקה גופנית כדי לראות אם יש רגישות של עצם הזנב. עוד בדיקה שהם עשויים לבצע היא בדיקת פי הטבעת כדי להעריך האם יש שבר בעצם הזנב ועל מנת לשלול גורמים אפשריים אחרים לכאב, כמו ציסטות, זיהומים והתכווצויות בשרירי רצפת האגן. בנוסף הם שולחים לעשות צילומי רנטגן או סריקות אחרות כדי לחפש שברים או תנועה גדולה מהרגיל של עצם הזנב.
פציעה בעצם הזנב – האם זה מסוכן?
אזור החוליות של עצם הזנב פחות מועד לפגיעה מכיוון שהוא מחולק לחוליות S1 – S5 אך הן כיחידה אחת.
נזק שנגרם לאחת מחוליות עצם הזנב יכול להשפיע על אזורים שונים ולהתבטא באופנים שונים המשקפים את חומרת הפגיעה:
S1 – משפיע על אזור הירכיים והמפשעה
S2 – משפיע על החלק האחורי של הירכיים
S3 – משפיע על אזור הישבן באזור החריץ
S4 +S5 – משפיעים על אזור הנקבים
מהם התסמינים במקרה של פגיעה עצבית בעצם הזנב?
כשיש פגיעה ממשית באזור, עלולים להיות סימפטומים כמו:
- חוסר שליטה במעיים או בשלפוחית השתן
- בעיות תחושתיות באזור המפשעה והישבן
אם נשמרה תחושה מסביב לאזור פי הטבעת, זה מצביע על פרוגנוזה חיובית להתאוששות.
חולים עם פציעות אלה בדרך כלל חיים חיים נורמליים מאוד.
מהם הטיפולים הקיימים ?
הטיפול בכאב בעצם הזנב תלוי בגורם ובאופי התסמינים שיש לנו. הטיפולים הנפוצים כוללים:
- תרופות ביתיות לטיפול עצמי כמו כריות חימום / שקיות קרח
- אמבטיות
- כריות כיסא או כריות ייעודיות לעצם הזנב, עם גזרה המקלה על הלחץ באזור עצם הזנב
- עיסוי או טיפולי מגע אחרים – כיום יש כבר הצלחה רבה בפתרון של רוב הבעיות והכאבים בעצם הזנב שאינם ממקור של שערה שבר או או זיהום
- תרופות אנטי דלקתיות עם מרשם רופא
- משככי כאבים ללא מרשם כמו אדוויל, אופטלגין וכדומה יכולים לעזור להחליש את הכאבים בעצם הזנב, חשוב לוודא כמות ושאתם יכולים לקחת את התרופות הללו, בהתבסס על ההיסטוריה הרפואית שלכם.
- תרופות מרשם לכאבים
- זריקות סטרואידים והרדמה
- פיזיותרפיה ותראפיה בפעילות גופנית
- אסטרטגיות לאורח חיים בריא כמו טכניקות הרפיה, תרגילי נשימה, הרגלי שינה משופרים ותרגילים פשוטים לטיפול עצמי לשחרור מהכאב.
- שינויים התנהגותיים כמו שינוי בתזונה והפסקת עישון
- תמיכה רגשית כמו טיפול פסיכולוגי / אימון / טיפול קוגניטיבי התנהגותי
גישות טיפול בכאב בעצם הזנב:
פיזיותרפיה ופעילות גופנית:
זוהי המלצת הרופאים בדרך כלל. פיזיותרפיה כטיפול להקלה על כאבים שונים למשל כאב גב, כאב באגן וכאב בעצם הזנב.
חלק מהכאבים בעצם הזנב עלולים להגרם עקב בעיות ברצפת האגן אשר מורכבת משכבות של שרירים, רצועות ופאשיה (רקמת חיבור) הנמתחות מעצם הערווה שלך בקדמת הגוף ועד לעצם הזנב מאחור. שרירי רצפת האגן שלך יכולים להיות מתוחים, דלקתיים, חלשים או להפסיק לתפקד כראוי כפי שהם אמורים. בעיות בשרירים אלו כמו עוויתות, כיווץ או מתח ממושך, עלולים למשוך ולהסיט את עצם הזנב ממקומה ולגרום לאי נוחות וכאבים. אמנם אין דבר כזה יציבה "מושלמת", אך קושי "להתיישר" בגלל בעיות הקשורות לאגן ולגב התחתון, או מאמץ הקשור ליציבה, עלולות לגרום לכאבים בעצם הזנב.
המלצות שפיזיותרפיסט.ית של רצפת האגן עשוי.ה להמליץ:
יש פיזיותרפיסטים.יות המתמחים.ות ברצפת האגן. כאן ההסתכלות היא הוליסטית, כלומר הטיפול הוא מקיף וכולל אסטרטגיות להתנהלות ולאורח חיים, לימוד שיטות ותרגילים לחיזוק ולהנעה גופנית. המטופל מקבל תרגילים לאימון וחיזוק. תרגילי מתיחה, תרגילים לרצפת האגן, תרגילים לחיזוק אזורים התומכים ברצפת האגן, טכניקות להורדת מתח, שינויים תזונתיים כמו לאכול מאכלים עתירי סיבים למניעת עצירות, אסטרטגיות לשיפור השינה, שימוש בכרית בזמן ישיבה כדי להקל על הלחץ באזור הכואב, לקחת יותר הפסקות מישיבה, למרוח משחה, לחמם או לקרר את האזור הכואב, לקחת תרופות נוגדות דלקת ונגד כאב, לשנות את תנוחת השינה, לשנות הרגלי לבוש – להמנע מלבוש צמוד או לא נוח כמו תחתוני טנגה, לתרגל נשימה סרעפתית שיכולה לעזור בהרפיית רצפת האגן, אמבטיות חמות ועוד. חשוב לציין כאן שהטיפולים המוצעים מתמקדים בעיקר בטיפול בסימפטומים ומניעתם (קצת כמו לשים פלסטר) ופחות במקור הבעיה שבדרך כלל נוצרה כתוצאה מיציאה מהאיזון.
ברוב המקרים אנשים מתארים שיפור כלשהו לאחר מספר שבועות של פיזיותרפיה ברצפת האגן.
שיטת הדיאגנוזה לריפוי ושחרור מכאבים בעצם הזנב בפשטות ובזמן קצר – באמצעות טריגרס נקודות ריפוי
גישה פשוטה להחזרת האיזון לגוף, לשחרור כאבים וללימוד כלים לטיפול עצמי למניעת כאב בעתיד בגישה הוליסטית – הכוונה להוליסטית מהמילה שלם כי אני מסתכלת על המטופל.ת כשלם.ה ולא רק על הבעיה הרפואית שלו.ה. הסתכלות כוללת ושלמה המורכבת כמו גם כן מכל החלקים. גם מסגנון החיים והסביבה, הרגלי תזונה, אורח החיים, איכות וכמות השינה, פעילות גופנית סגנון התנהלות ועבודה, כמות הלחץ והסטרס בחיים וגם סגנון האישיות (עצבני / רגוע), מה מפעיל אותנו רגשית, נסיבות חיים וסיפורי פציעה וכאב מהעבר, (אפילו ילדות), שמתארים תמונה שהגוף זוכר.
איך נטפל במקרה של כאב בעצם הזנב?
נתחיל בלהבין את הסיפור של הכאב. נברר מתי ואיך הוא התחיל? מה קרה ואיך הכאב מתנהג? כמה כואב? מתי כואב – האם כל הזמן? מה מעורר את הכאב? וגם נבחן את המגבלות והקשיים ביומיום בעקבות הכאב.
טריגרס נקודות ריפוי זו שיטה מאוד מקיפה שפיתחתי במהלך השנים, באמצעותה ניתן לשרטט את התמונה המלאה שאני קוראת לה "מפת הכאב". בשיטת זו אנו חוקרים את הכאב שיש למטופל/ת דרך ארבעת המימדים של הכאב:
- גוף – המימד הפיזי
תסמינים: כאב מקרין, שרירים מכווצים, חולשה..
סיבות: ישיבה ממושכת, חוסר פעילות, נפילה, תאונה, דלקת..
- מודעות – המימד המודע
תסמינים: מחשבות שליליות, לחץ, דאגות..
סיבות: פרפקציוניזם, ריצוי, אובססיה..
- התנהגות – המימד של סגנון החיים וההתנהלות
תסמינים: חוסר שקט, עצבנות, בעיות שינה, התפרצויות..
סיבות: נוקשות, פסימיות, קפדנות..
4. רגשות – מימד רגשי
תסמינים: פחדים, דיכאון, חרדה, אדישות..
סיבות: כעס, אשמה, דימוי עצמי נמוך..
© כל הזכויות לשיטת הדיאגנוזה של טריגרס נקודות ריפוי ולשימוש בה שייכות לאלה שחר!
אחרי שבחנו את הכאב מכל הכיוונים, אני משמשת בתהליך דיאגנוזה זה כדי לבנות את התוכנית האישית בגישת טריגרס נקודות ריפוי של המטופל.ת.
כל אדם הוא יחיד ומיוחד ולכן התוכנית הטיפולית משתנה ומותאמת באופן אישי לכל מטופל.ת.
במהלך השנים יצא לי לטפל המון בבעיות של כאבים באזור הישבן והגב התחתון. מתוך נסיוני הרב בשחרור מכאבים בכל הגוף וגם באזור האגן, הישבן ועצם הזנב, הסיבות העיקריות לכאב בעצם הזנב שאינו על רקע של פציעה או דלקת מקומית, בדרך כלל אינו קשור דווקא לחוליה או לעצם הזנב עצמו אלא לבעיה כמו כיווץ, מתיחה, נוקשות, עומס, לחץ או כל דבר שמשבש את פעילותה של הרקמה הרכה (שרירים רצועות, רקמות חיבור ופאשיה) ובמיוחד בשרירי הישבן ורצפת האגן.
כמה טיפולים צריך?
זה תהליך קצר אשר לוקח 2-6 טיפולים ובדרך כלל אחרי 2-3 טיפולים כבר יש שינוי לטובה ואפילו שיפור משמעותי. מדובר בטיפול או שניים בשבוע.
לגוף שלנו יכולת ריפוי מופלאה וניתן לעזור לתהליך הריפוי באמצעות כלים פשוטים
הטיפול בקליניקה הוא טיפול במגע, עם בגדים והוא מחזיר את האיזון לגוף ומאפשר האצת הריפוי והשחרור מהכאב.
תוכנית טיפול מותאמת אישית: בנוסף לטיפולים, כל מטופל.ת מקבל.ת את מפת הטריגרס נקודות ריפוי שמותאמת במיוחד לפי דפוס הכאב האישי של כל אחד.ת. זו תוכנית לטיפול עצמי הבנויה מכלים קלים מאוד לתפעול. דקות ספורות ביום של טיפול עצמי, יכולות לעשות שינוי גדול ומהיר לטובה, להחזרת ההרגשה הטובה. כלים אלה מאפשרים לכל אחד.ת לקחת את השליטה בחזרה על הגוף ועל ההרגשה הטובה!
מה אומרים מטופלים?
מטופלים שתרגלו את התרגילים שאני נותנת, מתארים תחושת שיפור מיידית והרגשה טובה אשר ממריצה אותם להמשיך להשתמש בכלים לפי הצורך גם בהמשך ועל ידי כך לשמר את התחושות הטובות ולמנוע את חזרת הכאב.
הנה תמונה הממחישה באדום את פיזור הכאב באזור הישבן ועצם הזנב ושימו לב לאיקסים המסמנים את מקור הכאב, שם נמצאים טריגרים שהם כמו קשרים בשריר שמקצרים אותו ולוחצים כנראה על עצב אולי אפילו צובטים כך שפעולות שונות מכאיבות יותר או פחות וישיבה עלולה להקרין כאב.
כאן ניתן לראות למשל בציור השני מימין, שבשריר הישבן יש טריגר מכווץ ממש בתחתית, איפה שיש איקס והוא מקרין את הכאב ממש לעצם הזנב. מכיוון שהשריר מחובר בצד אחד לעצם הזנב, הכיווץ עלול להסיט את עצם הזנב ממקומה וליצור עומס או ללחוץ על עצב בדרך, ולכן בדרך כלל מקור הכאב לא נמצא באותו המקום שבו כואב אלא אלא מקרין את הכאב.
סובל.ת מכאב? מוזמן.ת להתקשר או לשלוח וואטסאפ ואשמח מאוד לעזור לך להשתחרר מהכאב אחת ולתמיד. בגישה פשוטה קלה ומהירה, ללא דקירות וללא ניתוחים.
באהבה,
אלה
**המידע במאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי שלכם הקוראים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.